Biografie Stefan Popa

Stefan Popa (1989) is auteur en zelfstandig journalist van half Nederlandse en half Roemeense afkomst. Eerder schreef hij korte verhalen die overal, maar ook nergens werden gepubliceerd. Hij woont en werkt in Baarn. Verdwenen grenzen is zijn debuut. A27 is zijn tweede en De verovering van Vlaanderen zijn nieuwste roman. Inmiddels werkt hij iets meer dan twee jaar aan zijn vierde roman die in het voorjaar van 2019 bij HarperCollins zal verschijnen.

In februari 2012 werd Stefan Popa door literair agent Remco Volkers benaderd. Of hij nog iets had liggen dat hij kon inzien. Dat had Stefan wel, aangezien hij sinds de zomer bezig was met een manuscript dat hij Gevangen in verdwenen grenzen noemde. Enthousiaste mails werden uitgewisseld. Diezelfde maand nog tekende hij bij het agentschap van Remco Volkers.

Na het monastieke herschrijven verscheen in 2014 uiteindelijk Gevangen in Verdwenen grenzen. De roman werd geprezen in Vrij Nederland en door het boekenpanel van televisieprogramma De Wereld Draait Door. Exact een jaar later volgde een voordeliger geprijsde herdruk met een bijzonder fraai dubbelomslag. Een warmloper voor de tweede roman, waar Stefan direct na de voltooiing van zijn debuut mee begonnen was. A27, de roman die gaat over drie personages die stilstaan, zowel in de file als in het leven.

Na twee jaar noeste arbeid verscheen herfst 2016 De verovering van Vlaanderen, een literaire komedie om te lachen. Veel mensen deden dat ook (niet allemaal, want niet iedereen heeft die roman gelezen).

Voorjaar 2019 verschijnt Of de oleander de winter overleeft. Omslag en andere belangrijke details volgen nog, omdat Stefan nog druk bezig is met Versie 3.1 en dat heeft natuurlijk voorrang. Tot die tijd zijn er altijd nog de trefwoorden van mijn redacteur over dit werk in wording: groots, Europese verhalen, geschiedenis, intrigerend, kleurrijk, exotisch, grote hoogten.

PRIJSJE

Stefan Popa won eerder de Welingelichte Kringen-juryprijs.