Biografie Stefan Popa

Stefan Popa

Stefan Popa (1989) is auteur en zelfstandig journalist van half Nederlandse en half Roemeense afkomst. Hij woont en werkt in Baarn. Inmiddels heeft hij vier romans gepubliceerd. Zo nu en dan verschijnt hij als “Roemenië-expert” in de media om gebeurtenissen in het land van de onbegrensde onmogelijkheden te duiden.

Verdwenen grenzen (2014) is zijn veelgeprezen debuut. De jaren daarop publiceerde hij A27 (2015) en De verovering van Vlaanderen (2016). Zijn nieuwste roman, Of de oleander de winter overleeft, verschijnt in het voorjaar van 2019 bij HarperCollins. Met dit verhaal keert Stefan Popa terug naar de basis die zijn debuutroman zo succesvol maakte: een groots Europees epos over de kwetsbaarheid van kleine volken in een immer uitdijend Europa.

Het verhaal achter het verhaal

Eerder schreef Popa korte verhalen die overal, maar ook nergens werden gepubliceerd. In februari 2012 werd hij door literair agent Remco Volkers benaderd. Of hij nog iets had liggen dat hij kon inzien. Dat had Stefan wel: een opzetje van een liefdesverhaal ten tijde van Ceaușescu. Diezelfde maand nog tekende hij bij het agentschap van Remco Volkers. Twee jaar later werd de debuutroman geprezen in Vrij Nederland en getipt door het boekenpanel van televisieprogramma De Wereld Draait Door.

Door de jaren heen verschenen verschillende drukken, waaronder een voordelig geprijsde pocket, met daarvoor nog een herziene versie. Een warmloper voor de tweede roman, waar Popa direct na de voltooiing van zijn debuut mee begonnen was. A27, een vlugge roman over drie personages die stilstaan, zowel in de file als in het leven. Een tour langs boekhandels en literaire evenementen volgde, van Groningen tot Gent, afgewerkt in een volledig beplakte Mercedes 190D – alle roest was netjes wegwerkt onder meterslange stickers.

Ondertussen werkte Popa met veel plezier aan een literaire komedie om te lachen.  De verovering van Vlaanderen verscheen uiteindelijk in de herfst van 2016. Na de verschijning brak Popa met zijn toenmalige uitgever om bij HarperCollins te tekenen voor zijn vierde en voorlopig laatste roman.

Epiloog

Of de oleander de winter overleeft ligt in de winkels zodra de lente van 2019 intreedt. Popa’s vierde roman is het onvergetelijke en ontroerende verhaal van een man die gaat sterven en een volk dat aan het vervagen is. Over identiteit – en over de vergankelijkheid daarvan.

Naast het schrijven van romans, werkt Stefan Popa als freelance tekstschrijver, journalist, gastspreker en schrijfdocent.

romans: of de oleander de winter overleeft - de verovering van vlaanderen - a27 - verdwenen grenzen

© 2005 - 2020, Stefan Popa