Maandelijks archief: september 2015

Receptuur: Hoe bereid je een merel?

Thrillers uit het buiten- en binnenland, een stapeltje oude Bosatlassen, twee dozen met vergeelde literatuur en kasteelromannetjes voor een euro. In een fruitkistje op de grond liggen wat streekromans. Dit marktkraampje heeft alles. Ik blader door een wijngids. Ik lees wat over zuurtjes en zoetjes en kruidige afdronken. Eigenlijk lust ik alle wijnen, dus eigenlijk heb ik geen gids nodig. Een goed verhaal is wat ik nodig heb. Een man met een prachtige witgrijze baard vraagt of hij iets voor mij kan betekenen.
‘Ik ben niet meer te helpen,’ antwoord ik.
Hij knikt.
Het merendeel van de boeken is oud. De omslagen zijn rustig, van een design is in veel gevallen geen sprake. Boeken met alleen een titel en een auteursnaam op een eenkleurig vlak. Mooi, vind ik. Soms pak ik er één op, en altijd leg ik ze weer terug omdat ik mijzelf op boekendieet heb gezet. Lees verder

Wat doen mijn personages in Spanje?

Bij de lunch word ik gehinderd door Henri. Dat doet hij soms. Hij is één van de hoofdpersonen van mijn nieuwe roman. Ik zit op het terras, duidelijk vakantie te vieren, maar dat weerhoudt hem er niet van om mijn gedachten binnen te wandelen. Typisch Henri, alleen maar denkend aan zichzelf. Het kan hem niets schelen dat ik in Spanje zit.
Ik jaag hem naar de achtergrond. Toledo ligt er prachtig bij. Het is een plaatsje niet ver onder de hoofdstad van Spanje. Ik zit in de zon. Het is bijna dertig graden in de regio waar wij ons bevinden, Castilië-La Mancha. Heel fijn. En het blijft droog. Althans, op voorhoofden en okselholtes na. Lees verder

Hoi, mijn naam is Stefan Popa en ik ben schrijver.

Hoi, mijn naam is Stefan Popa en ik ben schrijver.
Het heeft een hele poos geduurd voordat ik mij zo durfde voor te stellen. Het eerste gedeelte lukte altijd wel, hoewel ik mij als kind een klein half jaar heb geschaamd voor mijn achternaam, omdat deze anders was dan die van de andere kinderen. Enfin, Stefan Popa, prima. Hoi!
Maar mijzelf schrijver noemen?
Onzekerheid is voor het gros van de mensen geen onbekende eigenschap. Het internet staat vol met hippe filmpjes die ons wijzen op onze intelligentie of schoonheid, dat we er mogen zijn. Onzekerheid is een business geworden. Jij mag er zijn.
En ik? Niet Stefan Popa de mens, maar Stefan Popa de schrijver? Lees verder