Maandelijks archief: november 2014

Roemenië is slechts een halve democratie

Voor ’89 stonden de inwoners van communistisch Roemenië uren in de rij voor levensmiddelen. Aanstaande kerst is het exact vijfentwintig jaar geleden dat er aan deze rijen een einde kwam door de brute executie van oud-dictator Nicolae Ceaușescu en zijn vrouw. Even bruut was de daaropvolgende omschakeling naar het kapitalistische systeem. De eerste ronde van de Roemeense presidentsverkiezingen maakte eergisteren echter eens te meer duidelijk dat het land nog steeds in transitie is. Velen van hen die – direct of indirect – gevlucht zijn voor de gevolgen van het communistische regime vormden opnieuw een keten van menselijk ongeduld, nu om hun stem uit te brengen. Londen, München, Parijs: overal in Europa werd het Roemenen letterlijk onmogelijk gemaakt om te stemmen. Lees verder

Sinterklaasverhaal

Zie ginds komt de stoomboot. En dat in de prille herfst? Vreemd hoor. Er valt nog wel meer op: niet het paard, maar Sinterklaas zelf huppelt op en neer. Nou ja, hij is natuurlijk heel oud: hij tijgert over het dek.
De goedheiligman wordt geplaagd door zorgen die hij in geen 1744 jaar heeft gekend. De centjes zijn op. In de kelders van Madrid heeft hij nog wel een paar netjes wit uitgeslagen chocoladegeld liggen, maar ja, daar zit geen enkele winkelier op te wachten – wellicht op Kees uit Benschop na, die altijd al een snoeper was.
‘Wat moeten we doen?’ vraagt hij de Hoofdpiet.
Hoofdpiet haalt zijn schouders op en oefent verder op zijn imitatie van Anton Geesink. Weet hij veel. Lees verder