Maandelijks archief: december 2013

Roemenen en Bulgaren: wees welkom

Per 1 januari zijn Roemenen en Bulgaren welkom op de Nederlandse arbeidsmarkt. Nou ja, ‘welkom’. Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat acht op de tien Nederlanders de grens voor de Zuidoost-Europeanen liever dichthoudt. ‘Nederland keert zich massaal tegen komst Roemenen en Bulgaren‘ kopt Elsevier. Wilders paradeerde in september voor de Roemeense ambassade met een bord voor zijn kop waarmee hij in dikke zwarte letters Roemenen de toegang tot zijn Nederland ontzegt. Want: ‘Nederland zit niet te wachten op Roemenen,’ spreekt hij, ook namens de overige twintig procent. Het antwoord: Roemenen zitten ook niet te wachten op Nederland. Lees verder

Spektakel

Iedere morgen stond onze buurman vroeg op om noeste arbeid te leveren. Dat omschrijf ik met archaïsche woorden, omdat ons Pim buitengewoon ouderwets te werk ging. Niemand wist precies waar hij aan werkte, tussen de vier benauwde muren van zijn garage, maar de hele straat hoorde hem hameren en zagen. Een boormachine of tube lijm waren er niet bij. De eerste dagen was ik blij dat hij een hobby had gevonden. Lekker knutselen. Iets om zijn leven draaglijk te maken, zo-even na de zelfdoding van zijn zoon – een tragedie die je ons Pim niet toewenste; zijn vrouw wel, het kreng, dat haar eigen zoon min of meer de dood inpraatte. Lees verder

Interview over Roemenenkwestie op Radio 2 en FunX

Aan de hand van dit artikel voor De Volkskrant.nl ben ik gisteren geïnterviewd door Bert Kranenbarg voor het programma Knooppunt Kranenbarg. Een paar minuutjes primetime om op Radio 2 te spreken over Roemenen die wel of juist niet naar Nederland komen.

Het fragment is terug te vinden in de gehele uitzending. Iets na 75:00 word ik ingebeld (en dan hoor je nog net dat puike eind van Paul Simons You can call me Al).

Dat de Roemenen- en Bulgarenkwestie zeer actueel is, blijkt wel. Vanavond belt Zarayda Groenhart namens FunX CritiX om het te hebben over de Roemenen die naar Nederland komen en over mijn debuutroman Verdwenen grenzen.

Het fragment uit FunX CritiX is hieronder ook terug te luisteren.

Likje verf voor website

De vorige lay-out stamde nog uit een gelukzalig YOLO-loos tijdperk, dus het was tijd om deze aan te passen aan de huidige standaard. Met een prominente plek voor Verdwenen grenzen, mijn debuutroman, die in februari zal verschijnen bij uitgeverij Link.

Er zijn vast nog wat foutjes en oneffenheden (in Internet Explorer is Stefan Popa.nl één grote oneffenheid) in de site geslopen die ik de komende tijd zal aanpakken. Maar nu eerst een warme thee met honing (keelpijn), om de update te vieren. YOLO.